בשנה האחרונה צפינו בחדשות במספר מקרים של שריפות בבנייני מגורים גבוהים. אחד מאותם מקרים היה במגדל המגורים בלונדון, באירוע שבו משפחות רבות איבדו את כל רכושן בשריפה פתאומית שכילתה את כל מה שהיה בדרכה. בשריפה קיפחו דיירים רבים את חייהם. בעקבות חשיפה של מערכות לקויות לכיבוי אש בדק מבקר המדינה את נושא השריפות בבנייני מגורים רבים בארץ, והתריע בדוח מיוחד על הסכנה הקיימות. מדובר במחדל שמסכן את חייהם של אנשים רבים בארץ, וחשוב כי דיירים ישימו לב לנושא וידאגו להתקנת ציוד כיבוי אש ולתחזוקתו בבניין ובדירות.
מעליות בעלות פיקוד כבאים
כאשר פורצת שריפה בבניין מגורים אסור להשתמש במעליות בגלל הסכנה שאורבת לדיירים. עם זאת, יש מעליות מיוחדות העונות להגדרה של מעלית כבאים, כלומר מעלית ייעודית עם פתחי אוורור מיוחדים ולוח פיקוד המאפשר לכבאים לעלות במהירות עם ציוד כיבוי אש לקומות הגבוהות, כמו כן המעלית מאפשרת לפנות נפגעים על אלונקה במהירות כדי לטפל בהם מחוץ למבנה.
אמצעים מתקדמים לשמירה על בטיחות אש במעלית ובבניין
החוק מחייב התקנת אמצעים מיוחדים לשמירה על בטיחות אש בבנייני מגורים ובמעליות. בין השאר, יש להתקין מערכת של ספרינקלרים חדשים המסייעים להשתלט במהירות וביעילות על האש, עד להגעת כוחות כיבוי אש. חשוב לדעת כי למערכת הספרינקלרים תפקיד חשוב ביותר. המערכת פועלת באופן אוטומטי ומתיזה מים או קצף באופן נקודתי במקום בו פרצה השריפה. בנוסף, חשוב להתקין בבנייני מגורים ציוד כיבוי אש הנחשב למציל חיים כגון גלאי עשן ואש, מומלץ שכל הדיירים יתקינו בדירה הפרטית שלהם גלאים איכותיים לגילוי עשן ואש, כך ניתן להציל חיים רבים, למזער נזקי רכוש ולמנוע מקרים מצערים.
חשוב לוודא כי יש בבניין ציוד כיבוי אש כמו ארונות כיבוי אש עם צינורות מים וזרנוק. אחת לתקופה לערוך בדיקה של מערכות כיבוי האש בבניין בהתאם לנדרש על ידי הרשויות הרלוונטיות. יש לוודא קיומן של משאבות כיבוי אש שתפקידן להגביר את לחץ המים כדי לסייע לכוחות כיבוי אש להשתלט על השריפה הפורצת בבניין. אמצעים נוספים לכיבוי אש שחשוב לבדוק את קיומם בבנייני מגורים הם מפוחים, שתפקיד לשחרר את העשן הכלוא במבנה דרך פתחים ייעודיים לשחרור העשן והחום הרב. בבנייני מגורים יש להתקין דלתות אש שתפקידן למנוע את התפשטות העשן והאש לחלקים אחרים במבנה.
ביקורת תקופתית ותחזוקה שוטפת
בישראל יש רבי קומות שהותקנו בהם מערכות ישנות שאינן תואמות לתקנים החדשים של כיבוי האש. רצוי שוועד הבית יזמין מומחה שיבדוק את המערכות הקיימות וימליץ על מערכות חדישות ובטיחותיות יותר, למשל מערכת חדשה של ספרינקלרים שתתאים למאפייני המבנה ולתקנות בחוק. חשוב לבצע בדיקות תקופתיות ותחזוקה שוטפת בהתאם להמלצות הגורמים הרלוונטיים. יש לבצע בדיקה תקופתית של המעלית בבניין, ולהתאים אותה להנחיות המחייבות. תחזוקה שוטפת מבטיחה תקינות של המערכות וברגע האמת המערכות עשויות להציל חיים.